Ενότητες Εργασίας

Οικονομική & Διοικητική Διαχείριση Έργου

Επιστημονική Διαχείριση

Διερεύνηση της αντίληψης των εμπλεκόμενων φορέων και των τελικών χρηστών στους λιμένες μελέτης

Καταγραφή, ανάλυση και ερμηνεία των βασικών αντιλήψεων και προσλήψεων καίριων ατόμων και κοινωνικών φορέων της λιμενικής κοινότητας ως προς την Κ.Α και των επιπτώσεών της στη λιμενική δραστηριότητα (Corpus λόγου, Δομημένες Συνεντεύξεις, Ερωτηματολόγια στους εμπλεκόμενους φορείς)

Kαταγραφή των υποδομών και υπηρεσιών στους λιμένες μελέτης

Συγκέντρωση σε ψηφιακή μορφή (GIS) των πληροφοριών που αφορούν στα περιουσιακά στοιχεία, τις λιμενικές υποδομές, τις ανωδομές, τις τεχνικές επεμβάσεις και τις υπηρεσίες στους λιμένες μελέτης.

Υφιστάμενο κλιματικό καθεστώς & μελλοντικές κλιματικές προβολές στους λιμένες μελέτης

Συγκέντρωση δεδομένων σχετικών με τους κλιματικούς κινδύνους (ακραία καιρικά φαινόμενα, άνοδος θαλάσσιας στάθμης) στα λιμάνια μελέτης, τόσο για την καταγραφή των υφιστάμενων τάσεων μεταβολής όσο και για τη συλλογή της απαραίτητης πληροφορίας αναφοράς για την εκτίμηση των επερχόμενων κλιματικών μεταβολών.

Εκτίμηση χρονοσειρών με Τεχνικές Βαθιάς Μηχανικής Μάθησης

Εκτίμηση αγνώστων χρονοσειρών κλιματικών δεδομένων στο πιλοτικό λιμάνι (Χαλκίδα) βασιζόμενη σε υπάρχουσες χρονοσειρές αντίστοιχων δεδομένων, με τη χρήση τεχνικών μηχανικής μάθησης.

Εγκατάσταση περιβαλλοντικού σταθμού

Εγκατάσταση σταθμού μέτρησης περιβαλλοντικών παραμέτρων για την απόκτηση μετεωρολογικών (άνεμος, θερμοκρασία, βροχόπτωση) και ωκεανογραφικών (πχ. θαλάσσια στάθμη, pH, διαλελυμένο οξυγόνο) δεδομένων.
Ο σταθμός θα φιλοξενηθεί στις κτηριακές εγκαταστάσεις του ΟΛΝΕ από όπου θα συνδέεται ασύρματα με τις εγκαταστάσεις του ΕΚΠΑ στο συγκρότημα του Ευρίπου Χαλκίδα), όπου θα εγκατασταθεί/ παραμετροποιηθεί ένας FTP Server.

Η ανάλυση ακολουθεί την προτεινόμενη στο AR6 προσέγγιση (IPCC, 2022) και τη σχετιζόμενη Αλυσίδα Επιπτώσεων (Impact Chain–IC) (GIZ, 2017) στην οποία η Εκτίμηση της Επικινδυνότητας εκφράζεται ως συνάρτηση των παραγόντων (i) Kίνδυνος (K), (ii) Tρωτότητα (T) (ευαισθησία και ικανότητα προσαρμογής) και (iii) Έκθεση (Ε).

Διερεύνηση του κλιματικού κινδύνου στα λιμάνια μελέτης (Climate Hazard)

Η διερεύνηση των κλιματικών κινδύνων στα λιμάνια μελέτης θα πραγματοποιηθεί με βάση τα ακραία καιρικά φαινομενα (intense cyclones, storm surges), την άνοδο της θαλάσσιας στάθμης για τα σενάρια μελλοντικών εκπομπών SSP2.6, SSP4.5 και SSP8.5 με χρονικό ορίζοντα το 2060 (IPCC, 2021) λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια ζωής των λιμενικών υποδομών (περίπου 30 χρόνια).

Εκτίμηση της τρωτότητας στα λιμάνια μελέτης (Vulnerability Assessment)

Η εκτίμηση τρωτότητας περιλαμβάνει την αξιολόγηση του βαθμού κρίσιμης σημασίας των υποδομών -με τη βαρύνουσα συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων- των οποίων η διακοπή λειτουργίας ή καταστροφή θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στη λειτουργικότητα του λιμένα.

Προσδιορισμός της έκθεσης των υποδομών (Exposure) στα λιμάνια μελέτης

Αξιολόγηση της πυκνότητας, πληθυσμού ή έκτασης των υποδομών/ λειτουργιών που ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά από τον κλιματικό κίνδυνο.

Εκτίμηση Επικινδυνότητας (Risk Assessment) στα λιμάνια μελέτης

Θα πραγματοποιηθεί εκτίμηση της επικινδυνότητας στα λιμάνια μελέτης συναρτήσει της εκτίμησης του κινδύνου, της τρωτότητας και της έκθεσης.
Τα αποτελέσματα θα υποδείξουν τα κύρια περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά στοιχεία που επηρεάζονται από την ΚΑ στα λιμάνια μελέτης.
Η εκτίμηση επικινδυνότητας θα αξιοποιηθεί ως βασικό εργαλείο στο πλαίσιο των πολιτικών προσαρμογής για την υποστήριξη των υπευθύνων χάραξης πολιτικής στη λήψη αποφάσεων.

Εκτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων της Κ.Α στα λιμάνια

Εκτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων της Κ.Α στα λιμάνια μέσω:

  • Ανάλυση Κόστους-Οφέλους: Αξιολόγηση των ωφελειών και του κόστους από την προώθηση επενδυτικών επιλογών για την προσαρμογή στην Κ.Α. ή των επιπτώσεων που προκαλεί η απόφαση για τη μη προσαρμογή σε αυτή.
  • Οικονομικής Ανάλυσης: Οι εκτιμήσεις της Ανάλυσης Κόστους-Οφέλους, θα αξιοποιηθούν στην εκτίμηση των δυνητικών επιπτώσεων της Κ.Α και στην κατανόηση του δυνητικού κόστους σε βασικά μεγέθη της οικονομίας όπως το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), τα Δημόσια Έσοδα και η Ανεργία.

Σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του αντικτύπου της κλιματικής αλλαγής στα λιμάνια μελέτης

Το Σχέδιο Δράσης θα συμβάλλει στον προσδιορισμό του επιπέδου ετοιμότητας (Preparedness) λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των παραγόντων καθορισμού (λιμενική υποδομή, κλιματικός κίνδυνος), οι οποίοι βρίσκονται σε συνάρτηση με τα διαφορετικά φυσικογεωγραφικά, κλιματικά και κοινωνικο-οικονομικά χαρακτηριστικά του κάθε λιμανιού (βραχυπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα).

Στο Σχέδιο Δράσης θα περιγράφονται οι στρατηγικές για τη διαχείριση της επικινδυνότητας σύμφωνα με τις διεθνείς στρατηγικές και το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος (μπλε και πράσινη βιώσιμη ανάπτυξη).

Στρατηγική δράση για την Προσαρμογή των Λιμένων στην Κλιματική Αλλαγή